Pyhärannan kunnan vammaisneuvosto on kuntalain § 28 (410/2015) mukainen ja Pyhärannan hallintosäännön § 13 perustettu vaikuttamistoimielin, jonka toiminnan tarkoituksena on vammaisten ja pitkäaikaissairaiden henkilöiden yhdenvertaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistaminen.
Vammaisneuvosto vaikuttaa vammaisten kuntalaisten elinoloja ja hyvinvointia koskevien palveluiden ja toimintojen suunnitteluun, kehittämiseen ja toteuttamiseen Pyhärannan kunnan eri toimialoilla ja sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta Varsinais-Suomen hyvinvointialueella kaikissa sellaisissa asioissa, joilla on merkitystä vammaisten henkilöiden hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka heidän tarvitsemiensa palvelujen kannalta.
Vammaisneuvosto on itsenäinen toimija, joka etsii tarpeen mukaan eri asiayhteyteen parhaiten sopivat yhteistyökumppanit. Vammaisneuvosto on puolueeton ja riippumaton eikä aja yksittäisen vammaisjärjestön asioita. Vammaisilla henkilöillä sekä heidän omaisillaan ja järjestöillään ja kunnan luottamushenkilöillä tulee olla vammaisneuvostossa riittävä edustus.
Vammaisneuvoston asettamisesta, kokoonpanosta ja toimintaedellytyksistä päättää kunnanhallitus. Vammaisneuvosto voi itse tehdä ehdotuksia toimintasäännön muuttamisesta. Kunnanhallituksen on hyväksyttävä muutokset. Kunnanhallitus nimeää Pyhärannan kunnan alueella toimivien vammaisjärjestöjen esityksestä vammaisneuvostoon vähintään neljä (4) mutta enintään yhdeksän (9) jäsentä. Kullekin jäsenelle nimetään henkilökohtainen varajäsen.
Vammaisneuvoston kokoukset ovat avoimia kaikille vammaisten asioista kiinnostuneille.Vammaisneuvoston toimikausi on kunnanhallituksen toimikausi. Mikäli vammaisneuvoston jäsen tai varajäsen eroaa kesken toimikautta, kunnanhallitus valitsee neuvoston esityksestä uuden jäsenen tai varajäsenen toimikauden jäljellä olevaksi ajaksi. Vammaisneuvoston toimikauden vaihtuessa vammaisneuvoston puheenjohtaja kutsuu Pyhärannan alueella toimivat vammaisjärjestöt vaalikokoukseen. Vaalikokouksessa valitaan kunnanhallitukselle esitettävät vammaisneuvoston jäsenet ja heille varajäsenet sekä esitys puheenjohtajaksi, varapuheenjohtajaksi ja sihteeriksi. Vammaisneuvostolla on kunnan asettama yhteyshenkilö vammaisneuvoston vaikuttamistyön tukena.